top of page

Fem frågor till Silva Herrmann om CommitClimate Simulator

Genom projektet CommitClimate ska kommuner ges en tydligare bild av koldioxidutsläppen inom sina geografiska områden och ha möjlighet att utforska dem i olika framtidsscenarier med hjälp av en simulator. Vi ställde fem frågor till Silva Herrmann, projektledare för CommitClimate på Lapplands kommunalförbund och en av våra partners i projektet, om simulatorn och det pågående arbetet med att utveckla verktyget.


Silva Herrmann
Silva Herrmann, projektledare för CommitClimate på Lapplands kommunalförbund.
Berätta om CommitClimate Simulator. Vad är syftet med verktyget?

CommitClimate Simulator beräknar nuvarande koldioxidutsläpp och simulerar olika framtidsscenarier. Underlaget kommer kunna hjälpa kommuner att ta fram solida handlingsplaner för energieffektivisering, ökad andel förnybar energi och minskade utsläpp. Å ena sidan är det en teknisk lösning, men till det kommer också övningar, resurser och en lärplattform för att verktyget ska vara enkelt att använda. Kommunerna ska kunna få alla – från beslutsfattare till medborgare – involverade och göra klimatåtgärder möjliga att både genomföra och samarbeta kring.


Vilken inverkan hoppas du att simulatorn ska ha på energiplaneringen?

På Lapplands kommunalförbund ger vi energi- och klimatrådgivning till hushåll, småföretag och föreningar – sektorer som bidrar avsevärt till de lokala koldioxidutsläppen. Det som är spännande med CommitClimate Simulator är att den kommer kunna hjälpa oss att bättre förstå potentialen för energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter inom dessa områden. Med hjälp av simulatorn kan vi identifiera var de största möjligheterna finns och skräddarsy våra råd för att få störst effekt. Det handlar om att bidra med insikter som är möjliga att agera på till lokala energi- och klimatplaner.


Hur långt har ni kommit i utvecklingsprocessen?

Vi arbetar tillsammans med vår huvudpartner vid Rigas tekniska universitet för att översätta en komplex verklighet till en lättanvänd simulator genom att tillhandahålla lokala data och testa verktyget. Vi har nu en ganska bra bild av de lokala koldioxidutsläppen från transporter och byggnader i Jokkmokk, en av förbundets medlemskommuner. Nästa steg är att testa olika scenarier.


Vilka är de största utmaningarna ni har mött under utvecklingen av verktyget?

En av de största utmaningarna har varit att få tag på tillförlitliga lokala data om energianvändningen i alla sektorer. Till exempel är simulatoralgoritmen för byggnader baserad på kvadratmeter. Men det är inte alla svenska kommuner som har en förteckning över byggnadernas storlek, vilket gör det svårt. EU:s reviderade energieffektiviseringsdirektiv, som kommer kräva av medlemsländerna att inventera offentliga byggnader över 250 kvadratmeter, blir ett steg framåt på den punkten, men det är fortsatt en utmaning att få fram korrekta uppgifter om ytan i privata bostäder eller den tertiära sektorn. Även om vi känner till antalet kvadratmeter är det ytterligare en utmaning att räkna ut hur mycket energi som används per kvadratmeter i den privata sektorn.


Det är ett komplext pussel, men att åtgärda dessa dataluckor är avgörande för att skapa effektiva verktyg och planer. Ju bättre data, desto mer exakta och verkningsfulla kan våra energi- och klimatstrategier bli.


Ni utvecklar också ett andra verktyg riktat till medborgare. Kan du berätta mer om det?

Vi vet att data om koldioxidutsläpp kan kännas abstrakta, men klimatförändringar är en verklighet som påverkar människors dagliga liv. Därför har Rigas tekniska universitet utvecklat två verktyg för att göra informationen möjlig att relatera till och agera på. Som nämnt finns huvudverktyget CommitClimate Simulator. Den är inte bara till för experterna. Den kan också användas av kommuner för att komma i dialog med sina invånare, testa olika scenarier och diskutera hur invånare kan bli en del i kommunens klimatarbete. Det andra verktyget är Footprint Calculator, som låter individer beräkna sina egna utsläpp och se hur olika livsstilsförändringar kan göra skillnad.


Under den kommande månaden kommer vi att testa båda verktygen i lokala workshops. Här skapar vi utrymmen där invånare och planerare kan arbeta tillsammans för att ta fram lösningar. Det handlar om att ge människor möjlighet att se sin roll i det lokala klimatarbetet och att få de stora utmaningarna att kännas hanterbara och personliga.


 

Vill du veta mer om CommitClimate? Klicka på knappen för att läsa mer.




CommitClimate medfinansieras av Interreg Baltic Sea Region.

bottom of page