Partners från GreenIndustrialAreas har besökt industrier i projektets pilotområden kring Östersjön för att diskutera relevanta hållbarhetsåtgärder för industriföretag. Besöken visade på ett aktivt hållbarhetsarbete och att ambitiösa mål för förnybar energiproduktion och nollavtryck är möjliga att uppnå.
Vid besöken fick s.k. peer review teams bestående av partners från projektet och utomstående experter se anläggningar på pilotområden i Danmark, Finland, Lettland, Polen och Tyskland. Tillsammans med representanter för de lokala industriföretagen diskuterade teamet utmaningar och överförbara lösningar relevanta för den verktygslåda och certifiering som utvecklas i projektet. Vi sammanfattar tre viktiga lärdomar från besöken:
1. Förnybara energislag och -lagring
Alla industriområden i projektet strävar efter att leverera minst 50% förnybar energi. Flera har kommit långt, framför allt inom sol- och vindkraft. Ytterligare initiativ såsom energiutvinning från biogas och biomassa samt återvinning av restenergi visar att det finns en stark vilja att minska beroendet av fossila bränslen. En utmaning är dock att de installerade energikällorna i flera fall förser elnätet med energi framför industrins egen verksamhet. Det är emellertid bara i några av industriområdena som det i dagsläget finns planer på att installera batterier eller annan energilagring.
2. Cirkularitet i samverkan
Ett effektivt sätt att minska resursanvändningen är att företag inom industriområden samarbetar för att återanvända avfall och restprodukter. Spillvärme, processvatten och biprodukter kan delas mellan verksamheter för att optimera resurserna. Vidare utmaningar skulle kunna lösas genom att etablera gemensamma plattformar där industrier och företag kan utveckla nya metoder och praxis i samverkan.
3. Initiativ för lägre utsläpp av växthusgaser
Eftersom det ligger på företagen, snarare än industriområdet, att följa gällande miljöregler i EU, nationellt och lokalt kan man se en bredd av företagsdrivna initiativ för att minska utsläpp av växthusgaser i pilotområdena. Några industriföretag övervakar utsläppsmängder över hela värdekedjan och letar aktivt efter alternativa material och mer hållbara processer. Andra intressanta exempel inkluderar piloter för infångning och lagring av koldioxid (CCS) och indirekta lösningar som användning av havsvatten för fjärrkyla i syfte att minska beroendet av fossila bränslen.
Kunskap och incitament krävs för omställning
Enligt Astrid Hackl och Deepshikha Singhania, båda medarbetare på Sustainable Business Hub och engagerade i GreenIndustrialAreas, påverkas industriernas hållbarhetsarbete av aktuell kunskap och tillgänglig budget. Att flera pilotområden fokuserar på hållbarhet menar de till stor del är drivet av en allt starkare miljömedvetenhet, möjligheten till kostnadsbesparingar och att man ser fördelar med utvecklat samarbete.
– Besöken har visat att hållbarhet är en aktiv process, berättar Astrid Hackl.
Vägar framåt för hållbar industri
Inom pilotområdena sker fortsatt ett kontinuerligt arbete med att vidareutveckla befintliga processer och att koordinera insatser mellan kommun, leverantörer och industriföretag. Framöver ses behov av att utveckla områdesgemensamma metoder för att mäta och utvärdera sin miljöprestanda.
– GreenIndustrialAreas pilotområden står fortsatt inför utmaningar men med rätt strategier och aktiva investeringar kan industrierna här bli föregångare inom hållbar industriell utveckling, säger Deepshikha Singhania.
Ladda ner rapporten från anläggningsbesöken här:
GreenIndustrialAreas syftar till att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser från industriföretag. Arbetet har resulterat i en verktygslåda samt kriterier för certifiering av gröna industriområden. Projektet medfinansieras av Interreg Baltic Sea Region.
